Wanneer u last heeft van een vastzittende hoest, bevindt er slijm in de luchtwegen dat maar moeilijk kan worden opgehoest.

De hoestprikkel die hiermee gepaard gaat zorgt ervoor dat u continu moet hoesten. Een vervelende situatie, die u behoorlijk kan hinderen gedurende uw dagelijkse bezigheden.

De vastzittende hoest, die ook wel productieve hoest wordt genoemd, wordt meestal veroorzaakt door een (virus-)infectie.

Hieronder wordt dieper ingegaan op de oorzaken van deze hoest en hoe u de vastzittende hoest het beste kunt behandelen.

Symptomen

Er zijn enkele symptomen die horen bij een vastzittende hoest, te weten:

– U hoest vaak, en het lijkt erop dat u in relatief korte tijd steeds meer gaat hoesten zonder dat de hoestprikkel verdwijnt.
– U hoest maar kleine hoeveelheden slijm op, en heeft het gevoel dat er veel slijm in longen en/of keel achterblijft.
– U kampt met een piepende of reutelende ademhaling.
– U kunt kortademig zijn.

Oorzaken van een vastzittende hoest

vrouw slijm ophoesten zakdoekBij een vastzittende hoest zijn de luchtwegen extra geprikkeld en daardoor geïrriteerd geraakt. De oorzaak hiervan zijn virussen of bacteriën die zich in de luchtwegen hebben genesteld, meestal als gevolg van een verminderde lichamelijke weerstand.

Wanneer de luchtwegen geïrriteerd zijn geraakt, zullen zij extra slijm produceren om van deze ziektekiemen af te komen.

Zoals vermeld is de belangrijkste oorzaak vast een vastzittende hoest een virale infectie. Een virale infectie kan zich manifesteren in de bovenste luchtwegen, waarbij het meestal om een gewone verkoudheid gaat.

Een virale infectie van de onderste luchtwegen is vaak serieuzer van aard. Onder andere longontsteking en acute bronchitis behoren tot deze groep en kunnen naast een vastzittende hoest voor extra vervelende lichamelijke klachten zorgen.

Er zijn ook zogenaamde niet-infectueuze oorzaken die een vastzittende hoest kunnen veroorzaken. De belangrijkste oorzaak binnen deze groep is roken: de bronchiën raken hierdoor vervuild en beschadigd, met als gevolg een extra productie van slijm. Ook een airconditioning of giftige gassen kunnen in principe leiden tot een vastzittende hoest.

Slijm, wat is het?

Hoewel we ons slijm vaak vies vinden en al helemaal het slijm van een ander, is slijm zeer nuttig. Slijm bevat namelijk zogenaamde antilichamen en enzymen die ons beschermen tegen indringers zoals virussen en bacteriën. Wanneer we gezond zijn, produceren we iedere dag ruim een liter snot.

Het grootste gedeelte hiervan slikken we ongemerkt door en belandt dus in de maag. Wanneer we ineens meer snot of slijm gaan aanmaken en de samenstelling verandert (bijvoorbeeld dikker slijm), is het lichaam bezig met het ‘opruimen’ van een onwenselijke indringer.

Behandelmogelijkheden

Bij een vastzittende hoest kunt u het beste kiezen voor een hoestdrank of hoesttabletten met broomhexine. Broomhexine verdunt het taaie slijm in de luchtwegen waardoor u het makkelijker kunt ophoesten. Dit middel is niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar en wordt meestal afgeraden te gebruiken tijdens zwangerschap.

Een bekende slijmverdunner op basis van broomhexine is Bisolvon®. Dit geneesmiddel is zonder recept verkrijgbaar bij o.a. uw apotheek of drogist. Dit geldt uitaard ook voor de variant in tabletvorm, die eveneens onder de merknaam Bisolvon® wordt verstrekt. Hierbij dient gezegd dat het huismerk van uw drogist of apotheek veelal een zelfde effect sorteert.