Wanneer u last heeft van een verkoudheid of griep, gaat dit vaak gepaard met fikse hoestbuien die je dagelijkse leven flink kunnen beïnvloeden.

Op zulke momenten kunt u baat hebben bij een hoestdrank of hoesttabletten.

Aangezien het aanbod van antihoestmiddelen groot is en u wellicht door de bomen het bos niet meer ziet, volgen hieronder de belangrijkste verschillen.

Verschillen tussen antihoestmiddelen

Om de juiste keuze te kunnen maken uit het enorme aanbod van hoestdranken en hoesttabletten, is het belangrijk te weten met wat voor soort hoest u kampt.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de productieve hoest en een niet-productieve hoest ofwel de droge hoest.

In tegenstelling tot de droge hoest wordt bij een productieve hoest het slijm in de luchtwegen middels het hoesten weggewerkt.

Hoestmiddelen (hoestdranken én hoestabletten) zijn onder te verdelen in vier categorieën:

  1. Hoestremmers: Hoestremmers ontlenen hun werking aan het beïnvloeden van het zogenaamde ‘hoestcentrum’ in ons brein. Het is de enige groep van hoestmiddelen waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond, maar tegelijkertijd de meeste bijwerkingen heeft (misselijkheid, vermoeidheid, etc)
  2. Hoestverzachters: Hoestverzachters hebben als doel om de slijmvliezen in de keelholte te verzachten. Het gaat hier dus om een verlichtend effect, en niet om de hoest zelf te onderdrukken. Hoestverzachters zijn meestal hoestdranken.
  3. Slijmverdunners: Zoals de naam al aangeeft heeft deze groep als doel het slijm te verdunnen en de slijmproductie te stimuleren, teneinde het hoesten te vergemakkelijken.
  4. Slijmvervloeiers: Slijmvervloeiers zijn geënt op het minder dik en stroperig maken van het slijm om zodoende het ophoesten van het slijm zelf te verbeteren.

tabletten medicatie hoestenTussen hoestdranken en hoesttabletten die hetzelfde doel dienen, komen de werkzame stoffen veelal overeen. De keuze om een hoestdrank te nemen of tabletten is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Hoesttabletten met een hoestonderdrukkende werking blijken doorgaans wel langer werkzaam te zijn dan een hoestdrank met ditzelfde uitgangspunt.

Daarnaast hebben hoesttabletten veelal een langere houdbaarheidsdatum en is voor sommigen de meer neutrale smaak t.o.v. hoestdrank een voordeel. Hoestdrank daarentegen begint meestal sneller te werken dan tabletten, aangezien het voor de maag minder lang duurt om de drank te verteren.

In geval van tabletten kan het soms tot wel 30 minuten duren tot de werking begint.

Veelgebruikte hoestdranken

Zoals vermeld zijn er verschillende soorten hoestmiddelen die allen een ander doel dienen. Onder de hoestdranken zijn er drie veelgebruikte types:

Hoestdrank met broomhexine: de broomhexine is bedoeld om het vastzittende slijm beter te kunnen oplossen. Deze hoestdrank is zonder recept verkrijgbaar en wordt onder andere verkocht onder de merknaam Bisolvon®.

Hoestdrank met acetylcysteine: Deze hoestdrank is te gebruiken bij een vastzittende hoest. De acetylcysteine werkt slijmverdunnend, wat het ophoesten van slijm dient te vergemakkelijken. Een bekend voorbeeld van een dergelijke hoestdrank is Fluimucil®.

Hoestdrank met dextromethorfan hydrobromide: Wanneer u last heeft van een droge hoest of een prikkelhoest, is deze hoestdrank het meest geschikt. Dit middel is onder andere te verkrijgen onder de merknamen Rami® en Daro®.

Veelgebruikte hoesttabletten

De meest gebruikte hoesttabletten zijn eveneens onder te verdelen in drie groepen:

Hoesttabletten met dextromethorfan: Het ingrediënt dextromethorfan is bedoeld om een kriebelhoest tegen te gaan. Deze tabletten kunnen niet gebruikt worden wanneer u bepaalde antidepressiva of mao-remmers gebruikt. Deze tablet wordt bijvoorbeeld onder de merknaam Vicks® verkocht.

Hoesttabletten met noscapine: De noscapine in deze tablet is toegevoegd om de hoestprikkel tegen te gaan. U kunt deze tablet dus het beste gebruiken wanneer u last heeft van een droge en aanhoudende hoest. Noscapect® is een van de bekende merken in deze.

Hoesttabletten met broomhexine: Door de broomhexine wordt het slijm beter opgelost, waardoor u het makkelijker kunt ophoesten. Deze tablet dient u dus te gebruiken bij een vastzittende hoest.