Longemfyseem (COPD is de verzamelnaam) wordt ook wel emfyseem genoemd. Het is een chronische ziekte van de longen. Dat betekent dat het niet over gaat. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons ‘uitlaatgas’.
Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.
Een longemfyseempatiënt is te herkennen aan zijn kortademigheid en een constante vermoeidheid. Hij of zij moet hard werken om voldoende lucht binnen krijgen. Vaak vermindert ook de eetlust, waardoor er eigenlijk te weinig wordt gegeten. Iemand kan dus ook nog eens sterk vermageren. Bij longemfyseem zijn veel longblaasjes definitief beschadigd.
Bij iemand met gezonde longen kan de ingeademde lucht goed naar binnen worden gezogen en wordt bijna alle ‘afgewerkte’ lucht daarna weer naar buiten gebracht. Bij elke in- en uitademing wordt dus een groot gedeelte van de lucht in de longen ververst, waardoor een goede uitwisseling van zuurstof en kooldioxide plaatsvindt. Bij longemfyseempatiënten zijn de longblaasjes weinig elastisch, en worden bij de uitademing gemakkelijk dichtgedrukt met benauwdheid als gevolg.
Voorkomen en behandelen longemfyseem (COPD)
Longemfyseem (COPD) is een ernstige aandoening die om medisch toezicht vraagt. Raadpleeg een arts, zeker als je pijn op de borst hebt, als het ademen of hoesten erg pijnlijk is of als je bloed of roestkleurig slijm opgeeft. In overleg met de arts kun je voor een natuurlijke behandeling kiezen. Van een fysiotherapeut kun je bijvoorbeeld een ademtechniek leren waarmee je overtollig slijm kunt kwijtraken.
Deze methode heet Forced Expiration Technique (F.E.T.). In een aantal gevallen is tapotage nodig: door het bekloppen van de borstkas kan het slijm makkelijker opgehoest worden. Bij longemfyseem (COPD) is het volgende belangrijk:
- Stop met roken! Dit is het allerbelangrijkste!
- Wanneer je woon- of werkomgeving vochtig is, kan dat de kwaal verergeren.
- Afkoeling en vocht zijn een aanslag op de weerstand, kies daarom voor warme kleding.
- Frisse lucht is belangrijk, ga regelmatig naar buiten.
- Probeer plaatsen waar luchtvervuiling is te vermijden.
- Let op je lichaamshouding, ga rechtop zitten met rechte schouders. Ineengedoken kun je niet goed ademen, de longen zitten in de verdrukking.
- Een stoombad of sauna kan verlichting geven. Doe dit altijd in overleg met je arts.
- Stop met roken! Dit is het allerbelangrijkste! Hulpmiddelen om te stoppen met roken worden gewoon vanuit uw zorgverzekering vergoed.